Voor steeds meer organisaties is de relatie met de omgeving en stakeholders een voorwaarde om organisatiedoelen te behalen. Tegelijkertijd groeit de impact van wet- en regelgeving op de bedrijfsvoering.

Hoe vergroot je als organisatie je omgevingssensitiviteit in een dynamisch stakeholderveld? Hoe organiseer je je stakeholdermanagement, wie betrek je bij besluitvorming en met welke doelgroepen moet je rekening houden? Hoe zorg je ervoor, dat het hebben van inzicht in behoeften en verwachtingen van belanghebbenden voor je gaat werken? En hoe zorg je ervoor dat de boel in beweging komt en blijft? En dat je daarvoor ruimte en aandacht krijgt van het strategische management? Hoe zorg je ervoor dat je geen speelbal bent maar spelverdeler?

Met elkaar luisterden we naar Wietze Smid en lieten we ons inspireren door zijn visie op stakeholdermanagement, speelbal of spelverdeler. Daarna gingen we met elkaar in gesprek en aan de slag over hoe je omgaat met belangrijke stakeholders om doelen te bereiken, hoe je stakeholdermanagement kunt organiseren en jouw rol en impact hierin. Daardoor krijg je inzicht in het pallet aan systematisch voorbereide activiteiten dat wordt ingezet om het beleidsproces en de eigen maatschappelijke positie te beïnvloeden. Op basis van praktijkcases gingen we methoden verkennen en namen we praktische tools mee naar huis die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Wietze Smid is een ervaren public affairs en communicatieprofessional en een vertrouwde adviseur voor bestuurders en commissarissen, vooral als het gaat om complexe stakeholdervraagstukken met een grote reputatie dimensie. Sinds 5 jaar is Wietze zelfstandig adviseur en als associate director verbonden aan het strategisch communicatiebureau Confidant Partners. Wietze heeft relevante ervaring opgedaan in de journalistiek, de politiek en in de semipublieke en private sector. Hij werkte na zijn rechtenstudie o.a. als politiek assistent, als hoofd stakeholder- en reputatiemanager bij NS en als hoofd communicatie en public affairs voor AkzoNobel in Nederland. Als gastdocent stakeholdermanagement en Public Affairs is Wietze al enige jaren verbonden aan Nyenrode Business Universiteit.

Het programma was:

12:30 uurInlooplunch ontvangst en opening Update Vereniging KAM contactgroep
13:15 - 14:00 uurBijblijven!
14:00 uurPauze
14:15 uurWietze Smid - Stakeholdermanagement geen speelbal maar spelverdeler
15:45 uurPauze
16:00 - 17:25 uurWorkshops - met elkaar aan de slag
17:30 uurAfsluiting door Wietze Smid met het bestuur
18:00 uurDrankje en aansluitend diner
20:30 uurEinde